a

Тим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић обавио је данас ненајављене посете Окружном затвору у Смедереву, седишту Полицијске управе Смедерево и саобраћајној полицијској испостави.

Циљ посете био је праћење спровођења препорука из Извештаја о посети Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) Републици Србији из 2021. и 2023. године.

Тим НПМ-a је током посете затвору обавио ненадзиране разговоре са 20 лица лишених слободе, обишао просторије у којима бораве осуђена и притоворена лица, разговарао са представницима надлежних служби и руководством завода о мерама које су предузете ради поступања по препорукама ЦПТ-а и остварио увид у релевантну документацију.

Током посете седишту ПУ Смедерево и СПИ, тим НПМ-а је разговарао са овлашћеним полицијским службеницима и криминалистичким инспекторима о мерама које су предузете ради поступања по препорукама ЦПТ-а, остварио увид у релевантну документацију и обишао просторије за задржавање. Током посете нису затечена доведена или задржана лица.